Rijkse Connect >>>
Rijkse Connect

Het hoe, wat en waarom inzake aanvragen LEI-nummer

3 november 2017

Het hoe, wat en waarom inzake aanvragen LEI-nummer

Bent u rechtspersoon, ondernemer (eenmanszaak of zzp-er), stichting of kerkgenootschap? En heeft u aandelen, obligaties, futures of opties? Heeft u al een LEI aangevraagd ? Zo niet vergeet dan niet voor 1 januari 2018 een LEI aan te vragen bij de Kamer van Koophandel!

In het kader van nieuwe wet- en regelgeving (MIFID II) is het per 1 januari 2018 verplicht dat iedere beleggende onderneming/entiteit in bezit is van een LEI-nummer. LEI staat voor Legal Entity Identifier en betreft een unieke gestandaardiseerde internationale 20-cijferige code.

Waarom is deze nieuwe regelgeving in werking getreden?

Dit om de financiële markten transparanter te maken met als doel het mogelijk maken voor toezichthoudende partijen (zoals bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële markten – AFM) om contractpartijen op de wereldwijde markt te identificeren. Tevens kunnen de toezichthoudende partijen door de invoering van het LEI-nummer in een vroeg stadium mogelijke systeemrisico’s herkennen.

Zie verder ook www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/legal-entity-identifier-lei/achtergrondinformatie-lei/

Waarom is het zo belangrijk om tijdig een LEI-nummer aan te vragen?

Zonder LEI-nummer kunnen er na 1 januari 2018 geen beleggingstransacties meer worden uitgevoerd.

Hoe kan een LEI-nummer worden aangevraagd?

Een LEI nummer dient online worden aangevraagd via de website van de Kamer van Koophandel.

Zie verder ook www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/legal-entity-identifier-lei/vraag-een-lei-aan/

Belangrijk: Indien de onderneming/entiteit niet is ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel, dient dit eerst te gebeuren. Het is namelijk niet mogelijk  om een LEI-nummer aan te vragen indien u niet bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

RA NBA RBA NIRPA