Rijkse Connect >>>
Rijkse Connect

Gemeente Veere heft ten onrechte toeristenbelasting

8 augustus 2017

Gemeente Veere heft ten onrechte toeristenbelasting

In het verleden hebben wij, namens een aantal recreatieondernemers (campinghouders) in het Zeeuwse, bezwaar gemaakt tegen de heffing van toeristenbelasting over de jaren 2013 en 2014. Wij waren namelijk van mening dat ten onrechte toeristenbelasting in rekening was gebracht voor stacaravans en chalets die voor meer dan 90 dagen ter beschikking stonden aan één gebruiker (en het gezin). De gemeente Veere was het niet met ons eens en liet de aanslagen in stand.

Om duidelijkheid te krijgen over deze kwestie hebben wij de casus voorgelegd aan de rechter (Rechtbank Zeeland-West-Brabant). Recentelijk heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak gedaan en ons in het gelijk gesteld! De Rechtbank heeft geoordeeld dat, op grond van de geldende gemeentelijke verordening, geen toeristenbelasting (maar forensenbelasting) is verschuldigd voor het gebruik van stacaravans en chalets indien een gebruiker die voor meer dan 90 dagen voor zichzelf (en het gezin) ter beschikking houdt. De aanslagen toeristenbelasting zijn in alle gevallen voor een groot deel verminderd, met aardige belastingteruggaven voor de jaren 2013 en 2014 tot gevolg!

Inmiddels heeft de gemeente Veere haar verordeningen zodanig aangepast dat zij ook bij het genoemde gebruik van meer dan 90 dagen toeristenbelasting mag heffen. Onder de huidige regelgeving zal deze problematiek zich daardoor niet meer voordoen.

RA NBA RBA NIRPA